WhatsApp-Image-2020-04-24-at-22.29.40-1-1200x900.jpeg
19/Oct/2020

AQUELLES HISTÒRIES QUE QUEDEN PER CONTAR

Milers d’històries de confinament, milers d’històries de pandèmia. A cadascú la crisi ens ha aplegat a moments dispars, i després d’aquesta sacsejada, cada persona, cada família tindrà una història diferent per contar.

A la Fundació Sant Joan de Déu hi resideixen 70 persones, mares, pares i infants, pendents de contar la seva història, històries de vida que comencen arreu del món i es troben aquí, a “n’es Convent” de Palma. Això sí, cal no oblidar que a totes aquestes famílies el virus les ha agafat en moments de dificultats, de supervivència i, sobretot, de superació.

Amb el pas dels dies, les persones que acompanyem a les famílies descobrim les distintes cares del confinament. Per un costat trobem agraïment. Agraïment per saber que  tenen un espai segur on passar un moment tan convuls, una aturada de pau i tranquil·litat on deixar les angoixes enrere per una estona, on tenir el temps poder tenir cura dels més menuts.

Però cal recordar que trobem esgotament i decepció d’aquelles famílies que estaven en un procés de cercar l’estabilitat, sobretot econòmica, de cercar un lloc on tornar a crear una llar. Molts d’aquests processos s’han quedat a mig camí per la pèrdua de feina o la impossibilitat de cercar una casa, i aquestes famílies han vist com la seva fitxa ha tornat a la casella de sortida. En aquests moments, com a tantes altres persones, es fa complicat sostenir la incertesa i la impotència que no estigui a les teves mans poder seguir construint el teu propi camí, acceptar que no hi podem fer res.

Els infants, com sempre, ens han donat una lliçó als adults del que és aprofitar el que la vida ens porta. Al principi, clar està, han calgut moltes explicacions per fer entendre aquesta nova situació que ningú no havia hagut d’afrontar mai: el tancament de les escoles, no veure als companys, les extraescolars es tanquen, no es pot sortir al carrer, ni poder visitar amics ni família. L’aïllament per un motiu que coneixen, però no han vist mai.

És així com la rutina típica desapareix i els infants, acompanyats pels pares i mares, n’han de crear una de nova. Tot i que l’escola no para i els deures s’han de fer, són moltes les hores que de sobte estan buides i abans estaven plenes. La diferència a la Fundació és que el confinament no es passa en solitari, sinó rodejat de gent. Els infants tenen companys de joc el pati i l’hort prenen protagonisme i mai estan buits. Els aficionats a la lectura tenen el temps per a dedicar-li a un llibre i l’avorriment facilita espais de creació. I el més important, mares, pares, fills i filles es poden trobar, es poden mirar i es poden dedicar temps a compartir, a jugar i a viure.


Test-1.jpg
19/Oct/2020

Ja fa més de 15 dies que es va decretar l’Estat d’alarma a la fundació Sant Joan de Déu Serveis socials de Mallorca, hem passat per molts de canvis en poc temps: horaris, torns, canvis de la normativa de centre i noves rutines.

Em poso a reflexionar sobre el tema i em pregunto, i les famílies?

Nosaltres com a professionals ens podem arribar a acostumar als canvis i treballem pensant que quan acabi la nostra jornada laboral tornarem a casa amb la nostra família.

Des de l’inici d’aquesta pandèmia, als mitjans de comunicació i a les xarxes socials ens estan crivellant  amb missatges molts clars: QUEDA’T A CASA, ÉS LA MILLOR MANERA PER AJUDAR A COMBATRE EL COVID-19.

Nosaltres a casa tenim un menjador, una cuina, una habitació, un  bany … i ens podem organitzar els nostres dies. Però, què passa amb les famílies que viuen a un centre d’acollida i que per les circumstàncies de la vida no poden tenir una llar? Has arribat a plantejar-te com ho viuries tu si et passés? Si haguessis de compartir menjador, espais i només tinguessis una habitació amb un bany ?

 

Tot això  m’ha servit per adonar-me de les coses importants que al dia a dia no li don importància. Moltes de les nostres famílies, han perdut la feina per la situació actual i el nostre repte  és aconseguir que la rutina al centre durant aquest aïllament sigui com la de qualsevol família. La vulnerabilitat de les nostres famílies està present sempre, però el risc d’aquests dies és molt més elevat i la por al contagi esta present a les nostres vides.

 

Dia 26 de març del 2020 vam donar un paper a cadascuna de les nostres famílies agraint la seva col·laboració. A les 19: 45h totes les famílies estaven puntuals reunides en el nostre claustre per aplaudir-nos i seguir lluitant per combatre aquesta  situació complicada que ens ha tocat viure . Tot el centre es va convertir amb un únic so, les famílies aplaudien amb sentiments vertaders. He de reconèixer que en aquell moment, vaig sentir  com tots, som una única família.

TORNAREM A AJUNTAR-NOS, TORNAREM A BRINDAR I TRENCAREM AQUESTS METRES DE DISTÀNCIA ENTRE NOSALTRES.

Mª Carmen Muñoz


Conveni-FSJD-Serveis-Socials-Mallorca-i-Metges-del-Món-Illes-Balears-1200x900.jpeg
19/Oct/2020

La Fundació Sant Joan de Déu Serveis Socials Mallorca ha signat un conveni de col·laboració amb Metges del Món Illes Balears per a realitzar activitats formatives a col·lectius vulnerables en les instal·lacions del Espai d’Acollida És Convent.

L’objectiu comú que tenen aquestes entitats signant aquest conveni és acompanyar a les persones en risc d’exclusió social a Balears i donar-los eines que puguin ajudar en el seu camí a la reinserció social.

La signatura l’ha realitzat el President de Metges del Món Illes Balears, Xisco Penya, i el Dr. Joan Carulla Civit, Gerent de la Fundació Sant Joan de Déu Serveis Socials Mallorca.


DSC01155_opt.jpg
19/Oct/2020

El dijous a la tarda compartirem amb el Germà Superior Felipe Romanos i el Germà Joan Manel Quilabert  de Sant Joan de Déu, una celebració litúrgica acompanyada de les nostres famílies i col·laboradors .

Culminarem l’acte amb una xocolatada tots i totes plegats, compartint records amb les famílies que ja no són al centre i desitjant les millors ventures a totes aquelles que acabaran l’any amb nosaltres.

Per unes festes i un 2019 ple d’igualtat, d’hospitalitat, de solidaritat i de moltes oportunitats.

Molts d’anys!


19/Oct/2020

Ahir al matí s’ha dut a terme la inauguració de les noves instal·lacions del Rober Solidari de la Fundació Sant Joan de Déu. El servei proporciona roba i material de puericultura a persones i famílies en situació de vulnerabilitat social, ofereix a més assessorament en la imatge per a facilitar la inserció laboral, per a enfrontar-se a entrevistes de treball i fomentar l’autocura.

A l’acte han assistit la regidora de Benestar i Drets Socials de l’Ajuntament de Palma, Mercè Borràs, la directora insular d’Inclusió Social, Teresa Vallespir i la vicepresidenta de l’IMAS, Caterina Mas. A més de col·laboradors i voluntaris que han fet possible que aquest projecte es dugui a terme i pugui desenvolupar-se en el marc d’una atenció integral als usuaris.

La presentació del recurs i visita ha estat conduïda pel gerent de la Fundació, el Doctor Joan Carulla i la directora d’aquesta, Inmaculada Iglesias.

El rober solidari pretén dignificar al màxim l’atenció a les persones quan arriben a aquest. Aquelles que podran beneficiar-se del servei són residents en la Fundació, així com persones derivades de Serveis Socials del Ajuntament de Palma i altres entitats socials que el necessitin. Aquest any, el centre contínua el seu procés de consolidació, treballant i ampliant els serveis en atenció directa i el servei de rober, dels quals, en els dos anys que porta, ja s’han beneficiat aproximadament 1000 persones.

Des de la FSJD creiem que és important per a les persones que acudeixen al rober, sentir-se ben acollides, en un entorn digne i amb atenció personalitzada. A més, el projecte cobrirà una part de les necessitats bàsiques d’aquestes persones, perquè puguin dedicar els seus ingressos econòmics a cobrir unes altres.

Creiem que és prioritari que puguin triar la seva roba, alhora que són atesos per un dels nostres voluntaris i personal de la Fundació.

El rober rep donacions particulars i empreses. S’ha realitzat aquests últims mesos una campanya amb la col·laboració del centre comercial Mallorca Fashion Outlet que ens ha suposat una quantitat elevada de donacions i Smart Baby també ha cedit material infantil. A l’Hospital Sant Joan de Déu hi ha un contenidor instal·lat des d’on ens arriba molt material i al qual es pot acudir de forma particular.

Finalment, cal esmentar, que el projecte d’intervenció socioeducativa que emmarca al Rober Solidari ha estat possible en part gràcies a la subvenció d’IRPF Social 2018 del Govern dels Illes Balears.


IMG_2534-1200x872.jpg
19/Oct/2020

La Fundación Sant Joan de Déu ha abierto sus puertas a un nuevo parque infantil con espacios y actividades para los menores de edad residentes en el centro de acogida temporal Es Convent. La instalación ha sido financiada íntegramente por Pabisa Hotels, en virtud del convenio de colaboración firmado entre ambas entidades el pasado mes de junio.

Esta acción se lleva a cabo con el objetivo de fomentar el entretenimiento y el ocio saludable de los más pequeños acogidos en el centro de la Fundació SJD. Además, supone un complemento de los servicios que ofrece la entidad, centrada en el fomento de los valores sociales y la inclusión, en este caso a través del juego al aire libre.

La Fundació Sant Joan de Deu, situada en el Camí Vell de Bunyola en Palma, es una entidad que acoge a familias con menores que han perdido su casa, y son derivadas por los servicios sociales municipales e insulares.  A su vez promueve la acción social, mediante colaboraciones con otras ONG o entidades del territorio, cediendo sus espacios para uso social.

 

La responsabilidad social de Pabisa Hotels

 

El parque infantil consta de elementos de juego, como un columpio o un tobogán, los cuales están siendo disfrutados por los niños acogidos desde hace unas semanas. Pabisa Hotels ha asumido el coste de la instalación, que ha ascendido a 22.984 euros, incluyendo la compra de los equipamientos y su instalación.

 

Se trata de la primera actuación derivada del convenio sellado por la cadena hotelera y la Fundació en Mallorca. La iniciativa forma parte del programa de Responsabilidad Social Corporativa de Pabisa. Su propósito es combatir la pobreza y la exclusión social en su entorno próximo.


19/Oct/2020

“Una nova forma d’acompanyar als infants en el joc”

Vos ha passat mai això d’estar tan concentrada, gaudint tant d’una cosa que ni vos adoneu que teniu gana? Fins i tot d’adults? Passant tant de gust que no volem aturar ni per menjar. Creiem que aquesta sensació és la que els nins i les nines han de viure quan juguen i, quan la viuen, és quan estan realment jugant amb llibertat.

Aquest taller és compon d’una primera xerrada en la que els adults recordarem els nostres propis jocs i revisarem a través de les nostres experiències com volem estar amb els nostres fills i filles mentre juguen.

La segona part consisteix en crear un espai d’experimentació amb aigua per tal viure el plaer a través del joc en un espai exterior, per acompanyar-los des d’un lloc més sensible i connectat. Així que, pares, mares nines i nins, agafau tovallola i una muda de recanvi perquè aquest dia ens embrutarem molt!

Taller apte per a totes les edats. A causa de que l’aforament és limitat, és necessari realitzar una inscripció prèvia a: fundacio@fundaciosjd.org

Vos esperem a tots i a totes per començar a jugar!


19/Oct/2020

La presidenta de la Confederació d’Associacions Empresarials de Balears (CAEB), Carmen Planas, i el gerent de la Fundació Sant Joan de Déu Serveis Socials Mallorca, Joan Carulla, han signat l’acord que promou la reinserció laboral de persones en risc d’exclusió social, dins de ‘CAEB FACILITA’, el programa amb el qual “volem afavorir l’accés a l’ocupació a les persones que estan en situació de vulnerabilitat social i impulsar entre les empreses de Balears valors en l’àmbit de la Responsabilitat Social Empresarial”, ha destacat Carmen Planas.

Joan Carulla ha explicat que “l’exclusió social és un procés progressiu de separació d’una persona respecte als seus drets socials que incorpora la dimensió de pobresa a més d’altres factors que impedeixen en el seu conjunt que la persona participi en la societat lliurement i desenvolupi els seus drets bàsics”.

En aquest sentit, Carulla destaca que “la situació social de la persona es mesura a través d’una sèrie d’indicadors que detecten el grau de necessitat o manca en la qual es troba i pot variar entre exclusió social lleu, moderada o severa”, afegint que “tot el que es pugui fer per afavorir la reinserció laboral d’aquestes persones contribueix al fet que puguin recuperar l’ús dels seus drets”.
La Fundació Sant Joan de Déu Serveis SocialsMallorca és una entitat sense ànim de lucre que té com a objectiu la promoció de l’acció social i la creació i gestió d’espais d’acolliment a favor de persones i famílies en situació de vulnerabilitat social amb la finalitat de millorar la seva situació i procurar la seva integració social. La fundació sustenta la seva acció en els valors de l’hospitalitat, la qualitat, el respecte, la responsabilitat i espiritualitat, l’absència d’ànim de lucre i el convenciment que tota persona mereix ser atesa respectant i cuidant la seva dignitat.


Camí Vell de Bunyola, 9
07011 Palma de Mallorca
T. +34 971 763 536